- De instroom beleggingsfondsen met blootstelling aan de cryptomarkt is afgelopen week verdrievoudigd tot het hoogste bedrag sinds juli 2022.
- Het grootste deel van het geld ging naar fondsen die de bitcoin volgen, nu de koers van ’s werelds belangrijkste cryptomunt in januari fors is gestegen.
- Beleggers nemen een voorschot op een matiging van renteverhogingen door centrale banken.
- Lees ook: De bitcoin houdt zich verrassend goed staande na de val van cryptobeurs FTX, maar zal alsnog dalen naar $10.000, denkt deze beursstrateeg
De instroom in beleggingsproducten die zich richten op cryptomunten, is afgelopen week meer dan verdrievoudigd. Beleggers kozen vooral voor producten die zich richten op de bitcoin. ’s Werelds populairste cryptomunt heeft in januari een sterk herstel geboekt.
Beleggers haakten in op de opmars van de bitcoin. De cryptomunt is afgelopen maand met bijna 40 procent gestegen, van een niveau van iets minder dan 17.000 dollar tot ongeveer 23.000 dollar. De bitcoin noteert nog wel fors lager dan het piekniveau van ongeveer 69.000 dollar van november 2022.
De instroom in beleggingsfondsen die zich op cryptomunten richten, nam afgelopen week toe met 117 miljoen dollar, de grootste stijging sinds juli 2022. Het grootste deel van dat bedrag – 116 miljoen dollar – ging naar bitcoinfondsen.
Een week eerder bedroeg de instroom in cryptoproducten nog 36 miljoen dollar, maar 68 procent daarvan ging naar beleggingsproducten die speculeren op een koersdaling van cryptomunten.
De instroom in bitcoinproducten die wedden op een koersdaling, was afgelopen week juist "gering", met 4,4 miljoen dollar, aldus CoinShares.
"Speculanten geloven dat de cryptowinter voorbij is, althans voor de bitcoin", schreef analist Naeem Aslam van AvaTrade afgelopen week in een rapport.
Het totale vermogen in beleggingsproducten die zich richten op cryptomunten, is vanaf het dieptepunt in november 2022 met 43 procent gestegen tot 28 miljard dollar.
Geografisch gezien trok Duitsland afgelopen week het hoogste bedrag aan cryptobeleggingen aan, gevolgd door Canada, de VS en Zwitserland.
Of de opmars van de cryptomarkt doorzet, hangt waarschijnlijk mede af van de reactie van financiële markten op de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.
Op financiële markten hebben beleggers een voorschot genomen op een scenario waarbij centrale banken het rustiger aan gaan doen met renteverhogingen, maar het is onzeker of dat ook werkelijk gebeurt.
Lees meer over crypto:
- Onrust rond Nederlandse cryptobeurs Bitvavo neemt toe – partners reageren kritisch
- Caroline Ellison, de 28-jarige wiskundester die het private hedgefonds van FTX-oprichter Bankman-Fried aanstuurde, kan 110 jaar cel krijgen
- De bitcoin houdt zich verrassend goed staande na de val van cryptobeurs FTX, maar zal alsnog dalen naar $10.000, denkt deze beursstrateeg